Proč Tliltocatl albopilosus a ne Brachypelma albopilosum?

4. 9. 2022 Vyp Od Pompa

Každý kdo se pohybuje kolem hobby chovu sklípkanů ví, že využívat vědecké názvy pro pavouky, je esenciálně důležité. Někdy ale v těchto názvech může vzniknout solidní nepořádek, zvláště pokud je konkrétní pavouk vícekrát přejmenován. Poté vzniká v názvech zmatek, kdy někteří chovatelé využívají názvy staré a někteří názvy aktuální.

Pokud existuje nějaký pavouk, jehož název je komolen nejčastěji, je to právě Tliltocatl albopilosus, česky sklípkan kadeřavý. V tomto článku se podíváme na to, jakými změnami název tohoto pavouka prošel.

Změna z Brachypelma na Tliltocatl

Původní vědecký název sklípkana kadeřavého byl Brachypelma albopilosum. K první změně došlo v roce 2020 revizí, která část pavouků z rodu Brachypelma přiřadila k nově vzniknuvšímu rodu Tliltocatl. Druhově například sklípkani Tliltocatl kahlenbergi, Tliltocatl vagans nebo právě řešený Tliltocatl albopilosus, v té době albopilosum.

Samotný výraz Tliltocatl netradičně není latinského původu, ale pochází z Nahuatlu, jazyku aztécké jazykové skupina. Je složeninou slouv černý a pavouk.

Proč další změna z albopilosum na albopilosus?

Změna na Tliltocatl měla vědecký důvod. V tomto případě je to ale podstatně jednoduší. Slova albopilosus a albopilosum jsou latinského původu, kdy v latině se koncovka těchto slov určuje dle rodu podstatného jména ke kterému se váží. V tomto případě Tliltocatl. Tliltocatl je rodu mužského a k mužskému rodu se v latině váže koncovka US. Na to se v původní revizi nemyslelo a bylo tedy nutno udělat defacto mluvnickou změnu. Koncovka um se váže k ženskému rodu.

To je bordel! Proč to vůbec řešit?

Ačkoliv se může zdát bezpředmětné a složité na takové změny reagovat, ve skutečnosti je to velmi důležité. Používání nesprávných výrazů přináší do hobby naprostou anarchii a je velmi matoucí především pro začínající chovatele.

Je důležité si říci, že pokud se název mění na základě vědeckého podnětu, pak je pohodlí někoho kdo si zvyknul na nějaký název bezpředmětné. Pojďme držet náš koníček přesný, čistý a přehledný a k tomu právě vede mimo jiné využívání správných názvů.