Chilobrachys sp. Electric Blue nově natanicharum

Chilobrachys sp. Electric Blue nově natanicharum

19. 9. 2023 Vyp Od Pompa

Rod Chilobrachys, druh sp. electric blue. Tento pavouk měl v hobby jeden z jednodušších a lépe zapamatovatelných názvů. Nicméně – nejednalo se o jméno vědecké. Sp (species) v názvu totiž vždy značí, že pavouk ještě nebyl kategorizován a jedná se tedy spíše o pracovní přezdívku.

To už teď ale neplatí. Elektrika byla totiž konečně pojmenována a to jako Chilobrachys natanicharum. Jazykolam? Jako už tradičně. Toto pojmenování se podle nejnovější studie publikované na ZooKeys váže k tomu, že byl tento pavouk poprvé identifikován ve svém přirozeném prostředí.


Této části moc nerozumím, protože logicky, Ch. sp. electric blue je v chovech již dlouho a je tedy jisté, že tito pavouci již v přírodě pozorování byli. Je pravděpodobné, že veškeří dosud přivezení pavouci byli nalezeni obchodníky s pavouky a ne nikým s vědeckým pozadím, kdo má kompetenci sklípkana oficiálně pojmenovat.

Tak či tak, hádám že oficiální pojmenování je dobrá věc. Jen bych si přál, aby daná osoba co ho prováděla třeba více respektovala to, jak byl pavouk označován doposud. Co se týče slova natanicharum, jako vždy naprosto nemám zdání co znamená. Google translate mi tvrdí, že se jedná o latinské slovo které lze přeložit jako *Z Nathanaela*. Vemte si z toho co chcete 🙂