Modrý sklípkan

Modrý sklípkan

31. 8. 2023 Vyp Od Pompa

Modrá barva je obecně oblíbená a ne jinak je tomu i ve světě sklípkanů. V mnoha diskuzích na internetu jsem se setkal právě s dotazem na to, kteří sklípkani jsou modří, nebo alespoň obsahují výrazné části modré barvy. Napadlo mě tedy sepsat tento článek, kde nějaké druhy modrých sklípkanů vypíši a inspiruji tak třeba potenciálního chovatele k nákupu.

Ani náznakem si nemyslím, že můj seznam bude kompletní a jedná se tedy čistě o ty sklípkany, kteří mě z hlavy napadli. Každopádně se jedná o nádherné modré pavouky (alespoň částečně) a byla by tedy škoda se o ně nepodělit.

Chromatopelma Cyaneopubescens (Sklípkan modrochlupý)

Chromatopelmy jsou nádherní pavouci se sytě modrou hlavohrudí a končetinami. V kombinaci s oranžovým zadečkem se dle mě jedná o jednoho z nejhezčích sklípkanů vůbec. Navíc nejsou toxicky nevýznamní, aktivně loví a nádherně zapřádají, takže chovatelsky jsou také velice vděční.

Více o tomto sklípkanovi se můžete také dozvědět v samostatném článku který jsem o jeho chovu zpracoval. ČLÁNEK ZDE.

chromatopelma cyaneopubescens

Monocentropus balfouri (Sklípkan Balfourův)

Ačkoliv sklípkani tohoto druhu nejsou zcela modří, byla by škoda je nezmínit. Světle krémové tělo doplňují právě výrazně modré končetiny a v případě samců se modrá barva na sklípkanovi objevuje i na hlavohrudi. Jedná se o sklípkany toxicky významné, takže opatrnost je v případě chovu na místě, ale z toxicky významných sklípkanů patří k těm zvladatelnějším a jsou spíše útěkáři, než obranáři. Navíc se dají chovat komunálně a zapřádají. Více informací naleznete v TOMTO ČLÁNKU.

Caribena versicolor (Sklípkan barvoměnný)

Nejmodřejší z modrých sklípkanů. Má to ale háček. Jedinci tohoto druhu jsou modří pouze jako mláďata a postupem času svoje modré zbarvení ztratí. I tak je jedná o nádherného stromového sklípkana, který je nádherný a pro svoji krotkost a slaboučký jed vhodný i pro začátečníky. Zajímavostí, že tito modří sklípkani jsou schopní skokani.

Foto od Landvir

Pterinopelma sazimai

Tento sklípkan možná není tak výrazný, ale rozhodně je modrý. Pterinopelma je spíše tmavší a při slabším světle byste možná spíše hádali, že je do černa. Ale co. Hledáme modré sklípkany? Hledáme. Navíc se jedná z dalších dobře dostupných druhů, poměrně levný, se slabým jedem. Někdy ale dokáží být docela podrážděné. Pokud nejste lekaví, jedná se o super přídavek do chovatelské sbírky.

Pterinopelma sazimai
Foto staženo z ODKAZ

Poecilotheria metallica (Sklípkan kovolesklý)

Nebyl by to výčet modrých sklípkanů, pokud bych ho neuzavřel nejikoničtějším modrým sklípkan. P. mettalica je nádherný stromový pavouk, který by určitě neměl chybět ve sbírce žádného chovatele. Tedy pokud jste připraveni na sklípkana který se spíše teleportuje než běhá, dokáže skákat a disponuje silným jedem, z kterého se i při čtení následků po kousnutí kroutí palce na nohách. V rozporu s tím, co jsem zmínil, tito sklípkani modré barvy většinou nebývají v obraně agresivní a volí spíše útěk. To neznamá že kousnout nedokáží.

Foto od KONEV. Jeho TIK TOK

Toliko k výběru modrých sklípkanů, kteří jsou pro mě nějakým způsobem důležití. Modrých sklípkanů je více než by se zdálo a rád bych proto zmínil další druhy, které můžete prozkoumat a na kterých se modrá barva minimálně vyskytuje – Avicularia avicularia, Avicularia metallica, Haploclastus devamatha, Birupes simoroxigorum, Harpactira pulchripes.