Heterometrus petersii není petersii!

22. 7. 2022 Vyp Od Pompa

Chov štírů je řekl bych velmi přidružené téma k chovu sklípkanů a dost často se prolíná. Nemám tedy žádné výčitky, pokud na těchto stránkách upozorním na novinku (nutno podotknout, 2 roky starou novinku) ve formě změny pojmenování jednoho z nejčastěji chovaných druhů štírá u nás i světově.

A jak se tedy jmenuje nově petersii?

Štír který byl do roku označován jako H. petersii je nově pojmenován Heterometrus silenus a to podle poslední revize z roku 2O2O, kterou má na svědomí Lorenzo Prendini. Originál dané revize od Prendiniho si můžete prohlédnout zde: https://digitallibrary.amnh.org/handle/2246/7246

A existuje tedy petersii?

Druh Heterometrus petersii nezaniknul. Nově se tak nazývá druh štíra jenž byl pozorován pouze v některých částech Singapuru a Malajsie, a je vizuálně nerozlišitelný od druhu H. spinnifer. Tyto dve druhy jsou rozlišitelné pouze na genetické bázi a vzhledově se od ex. petersii liší.

A proč to zmiňuji?

Protože dodržovat aktuální vědecké názvy, je pro chovatelské hobby poměrně důležité. Především z důvodu rizika křížení různých druhů. Navíc tato konkrétní revize není ještě všeobecně rozšířená a je proto běžné, že na chovatelských akcích kupujete štíry pod starými názvy. U Silenuse je změna samozřejmě vcelku jednoduchá, ale v případě H. spinnifer a nového petersii vlastně neexistuje pro kupujícího šance, jak určit který druh má a je více než pravděpodobné, že v hobby se dle současného dělení vyskytuje mnoho kříženců.