+2 / -1 Bohužel…smrt sklípkana

+2 / -1 Bohužel…smrt sklípkana

19. 2. 2022 Vyp Od Pompa

Pozitivní zprávou je, že se mi bez úhony podařilo přestěhovat dvě mláďata (jedno řádně odrostlé) druhu Chilobrachys sp. kaeng krachan. Tou druhou negativní je to, že mi zemřela adultní samice druhu Nhandu chromatus.

Úmrtí pavouka vždycky zabolí a to dvakrát, pokud se jedná o dospělou samici sklípkana.

Nejsem si přesně jist proč zemřela, našel jsem ji již mrtvou v klasické zkroucené pozici a z půli zasypanou hlínou v jejím tunelu. Jsem si vcelku jist, že zával ji nezabil, protože hlína na ní nebyla nijak objemná ani těžká. Vyloučit mohu i věk. Péčí jsem si u tohoto druhu jist a do své smrti prospívala bez problému. Navíc jsem péči konzultoval se zkušenějším chovatelem (díky Jirka Rýsler) a neshledal na ni nic závadného.

V substrátu ani na pavoukovi jsem nenašel žádné známky parazitických organismů a ani plísní. Pavouk vypadal v dobré kondici kdy zadeček byl lehce větší než tělo.

Jediné co mě napadá, že příčina úmrtí je spojená s pokusem o páření, který proběhl někdy v období měsíc až dva zpět. Samice od té doby odmítala potravu, ale nijak zvláštní chováním mi nepřišla. Údajně úmrtí po napáření je možné, ač ne časté.

Nic dalšího mě bohužel nenapadá. RIP Kostinda.